• Novinky

            • Hlasitá skúška sirény

            • Oznamujeme rodičom a žiakom, že dňa 10.03.2023 (t.j. piatok) o 12:00 hod. prebehne hlasitá skúška sirény.

              Na základe rozhodnutia Okresného úradu v Banskej Štiavnici, Odbor krízového riadenia, bola siréna umiestnená na budovu základnej školy.

              Vyučovanie daná situácia nijako neovplyvní. V danom čase prebieha vyučovanie, deti a žiaci budú s pani učiteľkami.

            • Významný deň - narodenie Ferdinanda Coburga

            • Ferdinand I. (* 26. február 1861, Viedeň, Rakúsko – † 10. september 1948, Coburg, Nemecko), narodený ako Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria Sasko-cobursko-gothajský, bol v rokoch 1887 – 1908 knieža a v rokoch 1908 – 1918 cár Bulharska. Do histórie sa zapísal ako spisovateľ, botanik, ornitológ, entomológ a filatelista.

              Časť svojho života prežil na Slovensku a to najmä v kaštieľoch vo Svätom Antone a na Prednej Hore, kde vystupoval ako gróf Muránsky. V Antolskom kaštieli, ktorý bol pôvodne poľovníckym zámkom Coburgovcov, sa Ferdinand zdržiaval často. V kaštieli vo Svätom Antone býval od 30-tych rokov minulého storočia do roku 1944.

              Podľa posledného nájomcu nádherného kaštieľa ležiaceho na protiľahlom kopci, nesie súčasný názov naša škola, Základná škola s materskou školou Ferdinanda Coburga. Tento názov bol škole zapožičaný v roku 2014. Na slávnosti, spojenej s udelením čestného názvu škole, sa zúčastnil aj Simeon II. vnuk cára Ferdinanda.

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MATERSKÉHO JAZYKA – 21. február

            • Tento deň je celosvetovo známy ako Medzinárodný deň materského jazyka (International Mother Language Day) a bol vyhlásený na 30. výročnej konferencii UNESCO v novembri 1999. Cieľom tohto dňa je pripomenutie, poznávanie a precvičovanie materských jazykov po celom svete. Čo je to vlastne materský/materinský jazyk? Jeho význam môžeme chápať dvojako. Prvým spôsobom ako jazyk, ktorý si človek osvojil vo svojom živote ako prvý. Druhým spôsobom ako jazyk, ktorým sa človek sám identifikuje (preukazuje). Hneď na prvej vyučovacej hodine boli žiaci so spomínaným medzinárodným dňom oboznámený a pomocou pani učiteľky slovenského jazyka a literatúry prenikli do zákutí a zaujímavostí vývinu slovenského spisovného jazyka, nášho materinského. Taktiež sme nezabudli spomenúť, že v súčasnosti na území Slovenska a v slovenských školách sa vyučujú aj ukrajinskí žiaci, ktorých materinským jazykom je samozrejme ukrajinčina. Rovnako to zväčša funguje aj na južnej hranici Slovenska s Maďarskom. Po výdatnej dávke prezentácie, trefným otázok, odpovedí a pripomienok si každá trieda sama za seba priradila materské jazyky, ktoré sú používané na území Európy. K dispozícii mali mapu Európy a zoznam všetkých jazykov, ktoré bolo potrebné priradiť. Pozornosť sme počas hodín slovenského jazyka a literatúry venovali štiavnicko-hontianskym nárečovým slovám, pri ktorých si žiaci vyskúšali, či im rozumejú a taktiež vytvárali v nárečí vety. Vyučovanie bolo obohatené o jazykové hry, pri ktorých si žiaci rozvíjali svoju slovnú zásobu. Nesmieme opomenúť ani významné osobnosti, ktoré majú zásluhu pri tvorení a pri kodifikácii spisovného slovenského jazyka. Žiaci druhého stupňa boli s nimi oboznámení a vytvárali projektové práce.

            • Prírodoveda v 3. ročníku

            • Témou dnešnej hodiny bola TRÁVIACA SÚSTAVA - Čo patrí do tráviacej sústavy? Ako a kam putuje potrava v ľudskom tele? Na tieto a mnohé iné otázky odpovedali žiaci 3. ročníka pani učiteľke Takáčovej. A aby si to lepšie zapamätali, prácou v skupinách vytvorili tráviacu sústavu, ku ktorej pridali srdiečko, pľúca a hrudník.

            • Prváci prikrmujú

            • Dnes si naši prváci porozprávali o zimovaní vtáctva a nutnosti sa o ne postarať. Uvedomili si, že bez našej pomoci by mnohé vtáčiky počas zimy mohli uhynúť. Všetci s radosťou dopĺňali čerstvo osadené kŕmidlo a vešali lojové gule. Chvíľku času využili na radovánky v snehu .

            • Zaujímavosti zo života včiel

            • Viete, že bez včiel by z nášho jedálneho lístka zmizlo ovocie,  bylinky, a mnohé ďalšie potraviny? O zaujímavostiach zo života včiel sa učili naši žiaci na krúžku Zelená škola. Vďaka kreatívno – edukatívnemu setu Včielka Nelka ochutnávali peľové guličky, kvetový med, pozorovali plásty a medzistienku. Prostredníctvom nahrávky mali jedinečnú možnosť preniesť sa do úľa a dozvedieť sa, prečo sa hovorí o včelách, že sú usilovné. Nakoniec si aj žiaci otestovali svoju zručnosť a usilovnosť pri výrobe včielky z materiálov, ktoré poskytla organizácia Drevenô koliesko. Tu je malá ochutnávka z nášho zážitkového učenia aj pre Vás...

              (Tento set sme dostali vďaka projektu na podporu zážitkového a zeleného vzdelávania, ktoré realizovalo OZ TEAM za podpory Banskobystrického samosprávneho kraja. Set Včielka Nelka bol zakúpený od sociálneho podniku Drevenô koliesko, ktoré zamestnáva jednorodičovské rodiny a ďalšie zraniteľné skupiny.)

            • Vzťahy medzi nami

            • Duševné zdravie a pohoda našich žiakov sú pre nás veľmi dôležité, preto spolupracujeme s odborníkmi z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Štiavnici, ktorí vedia pripraviť pre našich žiakov aktivity šité na mieru ich kolektívu a temperamentu. Vo štvrtok 26. januára sa mohli žiaci tretieho a piateho ročníka hlbšie zaoberať vzťahmi medzi sebou a atmosférou v triede na prvom sedení pod názvom Vzťahy medzi nami. 

            • Robotický krúžok

            • Programovanie dnes už nie je iba pre vyštudovaných ITčkárov. Učia sa ho aj naši žiaci v robotickom krúžku. Potrebujú istú dávku abstraktného, analytického myslenia a trpezlivosti. Výsledok a radosť z práce hovoria za všetko.Veď posúďte...

            • Oznam - dištančné vyučovanie

            • Oznamujeme Vám,

              že dňa 20.01.2023 a dňa 27.01.2023 bude v základnej škole prerušená distribúcia elektrickej energie. Vyučovanie bude v daných dňoch prebiehať dištančnou formou cez aplikáciu zoom. Rozvrhy a zoom kontakty sú uvedené v časti dištančné vyučovanie.

              Školský klub nebude v prevádzke.

              Materská škola je v daných dňoch prevádzke ako obvykle.

              Školská jedáleň je v prevádzke a teda je možné stravovať sa.

               

            • Prerušenie vyučovania

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Ferdinanda Coburga vo Svätom Antone v súlade s Metodickým pokynom MŠVVaŠ č.15/2005 a na základe odporúčania RÚVZ v Žiari nad Hronom a tiež po konzultácii so zriaďovateľom, vzhľadom na nezlepšujúcu sa situáciu opätovne prerušuje školské vyučovanie pre vysokú chorobnosť detí a žiakov, vo všetkých triedach materskej a základnej školy od 20. 12. 2022 (vrátane) do 08. 01. 2023 (vrátane).

              Vyučovanie v  materskej aj základnej škole bude obnovené 09.01.2023 (pondelok).

            • Mimoriadne prerušenie vyučovania

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Ferdinanda Coburga vo Svätom Antone v súlade s Metodickým pokynom MŠVVaŠ č.15/2005 vzhľadom na vážnosť situácie a na základe odporúčania RÚVZ v Žiari nad Hronom a tiež po konzultácii so zriaďovateľom obce, mimoriadne prerušuje školské vyučovanie pre vysokú chorobnosť detí, žiakov a učiteľov, vo všetkých triedach materskej a základnej školy od 13. 12. 2022 (vrátane) do 18. 12. 2022 (vrátane).

              Vyučovanie v  materskej aj základnej škole bude obnovené 19.12.2022 (pondelok).

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ Ferdinanda Coburga, Svätý Anton 47, týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje na deň

              18.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno

              z organizačných dôvodov.


              Zároveň Vám oznamujem, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani školský klub detí.


              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 21.11.2022.


              Ďakujeme za pochopenie.

            • Ochrana života a zdravia, Didaktické hry

            • Dňa 7.9.2022 mali žiaci v základnej škole účelové cvičenia a didaktické hry. Najprv mali teoretickú časť, v ktorej si vysvetlili zdravotnú prípravu, dopravnú výchovu, riešenie mimoriadnych situácií, evakuáciu, ako aj to, ako sa správať v prírode. V praktickej časti si vyskúšali telesnú zdatnosť - šplh na tyči, prekonávanie prekážok - pomocou vodorovného lana, určenie vzdialeností podľa iných jednotiek dĺžky - pozostávajúcich z jednotlivých častí ľudského tela, zisťovanie dýchania, obväz poranení a krvácaní. Po praktických aktivitách v priestoroch a okolí školy sa žiaci v sprievode učiteľov vydali na pohyb a pobyt v prírode, kde určovali svetové strany, pomenovali známe rastliny a dreviny a zahrali si rôzne telovýchovné hry.

            • Oznam

            • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Ferdinanda Coburga OZNAMUJE zákonným zástupcom žiakov základnej školy, že dňa 14.09.2022 o 16:00 sa uskutoční plenárne rodičovské združenie vo vestibule základnej školy.

            • Informácie k prvému školskému týždňu školského roka 2022/2023

            • Prázdniny sa skončili a je čas vrátiť sa späť do školy. Prinášame Vám informácie o prvom školskom týždni:

              PONDELOK: Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 - otvorenie na školskom dvore o 7:45, rozchod do tried, informácie od triednych učiteľov (netreba nosiť školské tašky)

              UTOROK: čítanie školského poriadku, Bezpečnosti a ochrany zdravia, rozdávanie kníh na školský rok 2022/2023, rozvrh

              STREDA: didaktické hry v prírode (I. stupeň), Ochrana života a zdravia (II. stupeň) tzv. branné

              ŠTVRTOK A PIATOK: učenie podľa rozvrhu

              Tešíme sa na vás.

            • Prvý deň nového školského roka

            • Riaditeľstvo školy oznamuje všetkým žiakom školy a ich zákonným zástupcom, že vyučovanie v šk. roku 2022/2023 sa začne dňa 5. septembra 2022 o 7.45 hod. slávnostným otvorením školského roka na školskom dvore.

              Žiaci v prvý deň dostanú informácie ohľadom ŠKD,krúžkov,stravovania a ďalších záležitostí. Preto žiadame rodičov, aby tlačivá, ktoré žiaci prinesú, vyplnili a poslali obratom naspäť.

              Prvý deň nie je v prevádzke ŠKD a nie je zabezpečené ani stravovanie.

              V prvý deň je potrebné priniesť vyhlásenie o bezinfekčnosti, dostupné na stránke školy alebo v budove školy. Zároveň v dňoch 31.8. a 2.9. si môžu záujemcovia o samotesty na COVID-19 prísť ich vyzdvihnúť v čase medzi 8:30 a 14:00. Nakoľko je samotestov dostatok, môžu si ich prísť vyzdvihnúť aj rodičia, ktorí o ne pri prieskume neprejavili záujem.

              Želáme príjemný zvyšok prázdnin!

              bezpriznakovost.pdf​​​​​​​

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Ferdinanda Coburga, Svätý Anton 47
      • zsms@szsvanton.edu.sk, riaditelzsmssvatyanton@gmail.com
      • riaditeľka školy: 0917 991 538 zborovňa: 045 6726 206 kancelária: 045 6726 205 materská škola 1: 0911 633 962 materská škola 2: 045 6726 208 školská jedáleň: 0902 726 207
      • Svätý Anton 47 969 72 Svätý Anton Slovakia
      • IČO: 37831071
      • DIČ: 2021643162
    • Prihlásenie