• Novinky

            • Čitariáda

            • Byť spisovateľom nie je vôbec jednoduché. Napísať zaujímavú a pútavú poviedku, či román, na to musí byť veľká odvaha, fantázia, dostatok znalostí a hlavne neskutočná chuť. No a nájsť v dnešnej dobe internetu čitateľov, tak to je ozaj kumšt.

              Naši žiaci si to dnes vyskúšali.Najprv sa písalo v triedach, v skupinách. Hľadali sa námety, aj keď okrajová téma na poviedku bola určená. Naša škola, naša trieda, naša obec. Skutočnosť, fantázia, výmysel,... to bolo úplne jedno. Po prvotnom ošomraní celej aktivity nastala chvíľa tvorenia. K poviedke musela byť aj patričná ilustrácia. Perá, fixky, pastelky len tak frčali. Poviedky, príbehy sa najprv čítali pre triednym publikom, ktoré vybralo tu najzaujímavejšiu a tá reprezentovala kolektív pred celou školou.

              Na čítanie napísaných prác sme sa všetci zišli v knižnom kútiku školy. Po prvých slovách - prečo sme sa rozhodli vybrať takúto aktivitu, čo sa dialo a čo bude pokračovať, ako sa bude postupovať pri výbere toho najlepšieho - začalo samotné čítanie.Prváci si pripravili básničku, druháci žiakov zmenili na zajace, tretiaci písali o Tom ako sa učiteľ telesnej bál lopty, štvrtáci si spomenuli na minuloročný koncoročný výlet na hrad Šomoška. Piataci začali s divokým príbehom o tom, ako sa stratili v lese, šiestaci pri putovaní svojim príbehom prešli cez mnohé rozprávky. Siedmaci nás uviedli do hororu o čiernych ružiach, ôsmaci zase stretli v škole duchov a deviataci riešili záhadu o ukradnutej desiate.

              Boli to vtipné, strašidelné a uuuuuplne úžasné príbehy, ktoré si žiaci vymysleli. Keď sme to celé rozoberali medzi "štyrmi" očami v zborovni skonštatovali sme, že ešte nie je náš svet až taký stratený. Že fantázia zatiaľ nezmizla a nemusíme po nej vyhlásiť pátranie, či roniť za ňou veľké slzy...stále je, našťastie, medzi nami. Tak sme si priznali, že aj keď sa to nie vždy zdá, sú naše/vaše deti veľmi šikovné...Celú prehliadku príbehov vyhrali deviataci. Normálne sa vzmužili a napísali vtipný, zaujímavý a veselý príbeh s kriminálnou zápletkou.

              Bolo to veľmi milé stretnutie. Také priateľské, úsmevné, kamarátske...a na základe tejto skúsenosti všetci veríme, že mnohí pochopia aké dôležité je snívať ... snívať s dobrou knihou, perfektným príbehom a prenášať sa do sveta, ktorý je milší, úžasnejší, krajší, úprimnejší ako ten, v ktorom naozaj žijeme. A to pekné, čo snívame, preniesť aj do skutočnosti..

            • Veľká noc

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľká noc.

              Zdobili sme vajíčka, "varili a piekli" veľkonočné dobroty v našej novej drevenej kuchynke, hrali sme sa spoločné hry, spievali a recitovali o Veľkej noci a na záver sme sa potešii veľkonočným divadielkom.Prajeme príjemné veľkonočné sviatky.

            • Matematický klokan

            • Dnes sa žiaci zapojili do medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan. V teste je 24 úloh alebo 18 úloh (prvý stupeň). Nas vypracovanie úloh je 60 minút alebo 45 minút (prvostupniar). Pri každej úlohe je päť odpovedí, pričom štyri z nich sú nesprávne. Za správnu odpoveď môže žiak získať 3, 4 alebo 5 bodov.

              Všetkým, ktorí sa zapojili ďakujeme a netrpezlivo čakáme na výsledky.

            • Svetový deň vody v ŠKD

            • Svetový deň vody sme v ŠKD oslávili zaujímavou aktivitou. 💧💦

              V úvode deti odpovedali na otázky:

              Pre koho je voda dôležitá a nenahraditeľná na Zemi? 🐰🐶🐼🐸🦆🐝🐴🐢🐳🌳🌴☘️

              V akých rôznych podobách ju môžeme vidieť? 🌧💧❄️🧊

              Má zmysel vodu na Zemi chrániť?

              Ako môžeš Ty každý deň prispieť k tomu, aby jej bolo dostatok?

              Deti mali priestor na vyjadrenie svojich názorov a skúseností. Následne deti kreslili kvapku vody. Potom sme sa pustili do rôznych súťaží. Na záver sme si pripili čistou vodou a každý účastník dostal medailu.

              A aký odkaz si z dnešného dňa odnášame? Nezabudnite šetriť vodu doma, v škole i v práci. Nenechávajte ju dlho tiecť. Ak vám zostane v pohári voda, ktorú ste nestihli vypiť, polejte ňou kvety.

            • Školské kolo v postupovej recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín

            • Dnes sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v postupovej recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín (70. ročník). Najväčšiu obľubu si získala poézia. V recitovaní prózy sa predstavili dvaja žiaci, ktorí sa s textom pekne vyhrali.

              Výsledky:

              II. kategória (próza):

              1.miesto - Martin Kminiak, 6.roč.,

              III.kategória (poézia):

              1.miesto - Vanda Šniagerová, 8.roč.,

              2.miesto - Natália Veselovská, 7.roč.,

              3. miesto - Eliška Hoscheková, 8.roč.,

              III.kategória (próza):

              1.miesto - Nina Slobodová, 8.roč.

              Všetkým srdečne gratulujeme!

            • Marec - Mesiac knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - Mesiac knihy.

              Zas je tu mesiac, kedy sa častejšie ako inokedy rozpráva o knihách – MAREC. Preto malí školáci spolu so svojou pani učiteľkou a pani učiteľkou z MŠ pripravili pre predškolákov malý výlet do sveta kníh – školskej knižnice. Okrem toho, že si prezreli knihy, z ktorých možno väčšina o rok bude čítať, vytvorili spolu s budúcimi spolužiakmi rozprávkovú knihu Červená Čiapočka. Na úvod prváci predškolákom prečítali príbeh malej odvážnej Čiapočky. Aj keď ešte nepoznajú všetky písmenká, išlo im to celkom dobre. Po vypočutí rozprávky všetci usilovne vyfarbovali obrázky z príbehu a prilepili ich na farebné výkresy. Tak vytvorili jednotlivé strany knihy. Potom mali deti ťažkú úlohu – usporiadať jednotlivé strany tak, ako nasledujú podľa textu. Samozrejme, zvládli to na 1. A už stačilo strany zviazať, aby sa neroztratili a bolo hotovo. Na záver si autori knihy navzájom podpísali a jeden „výtlačok“ poputoval do MŠ, druhý do knihovničky v 1. ročníku. Na záver ešte spoločné foto ako spomienka na príjemné tvorenie a ...vidíme sa pri ďalšom, možno tvorení...

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Ferdinanda Coburga, Svätý Anton 47
      • zsms@szsvanton.edu.sk, riaditelzsmssvatyanton@gmail.com
      • riaditeľka školy: 0917 991 538 zborovňa: 045 6726 206 kancelária: 045 6726 205 materská škola 1: 0911 633 962 materská škola 2: 045 6726 208 školská jedáleň: 0902 726 207
      • Svätý Anton 47 969 72 Svätý Anton Slovakia
      • IČO: 37831071
      • DIČ: 2021643162
    • Prihlásenie