• Novinky

            • Prírodovedno-turistický krúžok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prírodovedno-turistický krúžok.

              Deti na krúžku pozorovali flóru okolia materskej školy. Pomocou mobilného telefónu a aplikácii Google Lens, spoznávali názvy rôznych rastlín, ktoré delili na záhradné, lúčne a liečivé. S novými technológiami sa deťom aktivita veľmi páčila a určite ju budeme využívať aj naďalej.

            • 22.apríl - DEŇ ZEME

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 22.apríl - DEŇ ZEME .

              SLNIEČKA - Spoločne sme oslávili sviatok našej Zeme. Pripravili sme jej tortu, zaspievali pesničku, maľovali a modelovali sme ju a naučili sme sa triediť odpad, aby bola zdravá a šťastná.

            • Deň Zeme

            • Jediná aktivita, ktorú sa nám k dnešnému Dňu Zeme podarilo zrealizovať podľa plánu, bola geologická vychádzka na Štangarígeľ. Na tomto mieste žiaci videli, ako vykryštalizujú horniny z  lávového  prúdu a mali možnosť pohľadať, kde a ako nám nechali odkaz starí Slovania. Veľká vďaka patrí všetkým mamičkám, ktoré potlačili v sebe ten prirodzený strach o zdravie svojho dieťaťa a napriek bláznivému aprílovému počasiu pustili svoje deti na túto túru. Hovorí sa, že ideálni ľudia nevyrastajú v ideálnych podmienkach. Dnes vyhrala vôľa a chuť popasovať sa s nepohodou. Jankovi Kminiakovi sa zišli aj lyžiarske okuliare zabudnuté v ruksaku, Aďo Zachar si nechtiac z jednej zvážnice urobil tobogán a mamkám sme priniesli more materiálu do práčky....

            • Technika v sedmičke

            • Na technike sa zoznamujeme s remeslami. Na hodine sme skúsili krajčírstvo. Dievčatá si ušili vlastné odevy, ktoré nám prezentovali na módnej prehliadke.

            • Okresné kolo vo florbale (celoslovenská postupová súťaž)

            • Pripraviť sa na halový šport v podmienkach bez telocvične nie je jednoduché, ale keď chýbajúce hodiny v telocvični nahradí srdiečko a bojovnosť, podarí sa malý zázrak. Naši chlapci založili úspech na výbornej obrane (Miško Buzalka a Tino Maestrello) podpornej bezchybným výkonom brankára (Janko Kminiak na celom turnaji nedostal gól). Pred súperovou obranou pečatili cestu k medailám gólmi Maťo Kminiak, Nikolas Gallo a Tomáš Kružlic. Aspoň na chvíľu dopriali chlapcom zo základu možnosť vydýchať sa striedajúci Aďo Zachar, Andrej Jedlovský, Lukas Sabo a Stanko Miertuš. Vo finále sme vyhrali 2:0 nad Horákovou školou(Križovatka), vyhrali sme okresné kolo( účasť 7 škôl) a postúpili sme do Brezna na krajské kolo.

            • Úspech v Žiari nad Hronom

            • Naša úspešná recitátorka Hanka Kminiaková nás reprezentovala v regionálnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín (70. ročník). Podarilo sa jej obsadiť krásne 2. miesto v II. kategórii - próza.

              Srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme pani učiteľke a rodičom za prípravu!

            • Matematika a basketbal

            • Ako spojiť bežné vyučovanie Matematiky s aktívnym prístupom a krásnym počasím? Tak, že na hodine chytíme basketbalovú loptu, využijeme krásne počasie, našu šikovnosť a zaznamenávame úspechy. Hravou formou zisťujeme štatistický súbor, vytvárame štatistickú tabuľku a všetko spracujeme do stĺpcového grafu.

            • Okresné kolo Pytagoriády

            • Dňa 9.4.2024 sa v SZŠ Guliver v Banskej Štiavnici konalo okresné kolo matematickej súťaže "Pytagoriáda". Na okresné kolo postúpili žiaci, ktorí boli úspešnými riešiteľmi v školskom kole. Každý ročník má svoju vlastnú kategóriu.

              Dnes súťažili žiaci 3.ročnika (P3) a žiaci 4.ročnika (P4). Z našej školy v týchto kategóriách postúpili: P3 - Andrej Miertuš, Michal Štrba a P4- Adriana Magulová, Daniela Magulová a Gregor Mazúch.

              Všetci zúčastnení dali do súťaže celé svoje srdce, odvahu a vedomosti, no nie každý môže byť vo veľkej konkurencii víťazom, či najlepším.

              Naša škola však má úspešnú riešiteľku, ktorá sa v kategórii P4 umiestnila medzi veľkou konkurenciou žiakov v našom okrese, na krásnom 2. mieste . Danielke Magulovej k jej úspechu gratulujeme a ostatným ďakujeme za odvahu a snahu reprezentovať našu školu.

            • Po písmenkách

            • Múzeum vo Svätom Antone každoročne pripravuje pre žiakov 1.stupňa zaujímavú aktivitu s názvom "Po písmenkách". Aktivita je venovaná mesiacu knihy. Aj včera sme zavítali do kaštieľa. Čakali nás tam tety, ktoré nás na úvod privítali a hneď vysvetlili, prečo sme sa stretli a čo budeme robiť. Najprv sme sa rozdelili do štyroch skupín. Skupiny boli zmiešané, aby " veľkáči" pomáhali "malkáčom". Podľa mapky parku sme hľadali farebné kartičky, pri ktorých sme mali rôzne úlohy spojené s rozprávkami, hádankami, porekadlami.... Až keď sme všetky vyriešili, doviedla nás mapka k indícií schovanej pri nejakom zvieratku. Po nájdení indície, sme ďalej pokračovali po trase nakreslenej na mape. Pri pekle sme sa všetci zišli, spojili nájdené indície a podľa nich hľadali poklad, ktorý nám tu nechali zvieratká ako vďaku za to, že sme sa o ne v zime starali. Poklad bol skrytý pri studničke pri jazierku. Našli sme v ňom sladkosti a veľmi zaujímavú spoločenskú hru o prírode. Určite sa nám zíde a budeme sa ju spolu hrať.Bolo to pekné dopoludnie. Tetám v múzeu ďakujeme a už teraz sa tešíme na to, čo si pre nás, spolu so zvieratkami v parku, vymyslia na budúci rok.

            • Pomoc psíkom v Túlavej labke

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pomoc psíkom v Túlavej labke.

              V rámci Zelenej školy, sme dnes odovzdali organizácii "Túlavá labka" pre psíkov rôzne pomôcky, ktoré deti vyzbierali spolu so svojimi p. učiteľkami, ako nepotrebné. Psíky sa potešili nielen novému pelechu, miskám, oblečeniu, hračkám, dekám či kobercu...ale hlavne nežným rukám detí, ktoré ich vyhladili a vyšantili sa s nimi tak, že sa nikomu nechcelo rozlúčiť.

            • Fyzika v 8. ročníku

            • Čo sme sa na hodinách teoreticky naučili, sme si vyskúšali v praxi. Vytvorili sme projekt, prezentovali ho pred spolužiakmi a prakticky sme ilustrovali fyzikálne zákonitosti tlakovej sily, hydrostatického tlaku, trenia a vztlakovej sily.

            • Prípravy na Veľkú noc v ŠKD

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prípravy na Veľkú noc.

              Veľká noc patrí k najkrajším sviatkom jarného obdobia. K symbolom Veľkej noci patrí zajačik 🐰, kuriatko 🐣, vajíčko 🥚, ovečka 🐑, korbáč. A práve tieto neodmysliteľné súčasti slávnostnej výzdoby si mohli deti v školskom klube vyrobiť.

            • Čitariáda

            • Byť spisovateľom nie je vôbec jednoduché. Napísať zaujímavú a pútavú poviedku, či román, na to musí byť veľká odvaha, fantázia, dostatok znalostí a hlavne neskutočná chuť. No a nájsť v dnešnej dobe internetu čitateľov, tak to je ozaj kumšt.

              Naši žiaci si to dnes vyskúšali.Najprv sa písalo v triedach, v skupinách. Hľadali sa námety, aj keď okrajová téma na poviedku bola určená. Naša škola, naša trieda, naša obec. Skutočnosť, fantázia, výmysel,... to bolo úplne jedno. Po prvotnom ošomraní celej aktivity nastala chvíľa tvorenia. K poviedke musela byť aj patričná ilustrácia. Perá, fixky, pastelky len tak frčali. Poviedky, príbehy sa najprv čítali pre triednym publikom, ktoré vybralo tu najzaujímavejšiu a tá reprezentovala kolektív pred celou školou.

              Na čítanie napísaných prác sme sa všetci zišli v knižnom kútiku školy. Po prvých slovách - prečo sme sa rozhodli vybrať takúto aktivitu, čo sa dialo a čo bude pokračovať, ako sa bude postupovať pri výbere toho najlepšieho - začalo samotné čítanie.Prváci si pripravili básničku, druháci žiakov zmenili na zajace, tretiaci písali o Tom ako sa učiteľ telesnej bál lopty, štvrtáci si spomenuli na minuloročný koncoročný výlet na hrad Šomoška. Piataci začali s divokým príbehom o tom, ako sa stratili v lese, šiestaci pri putovaní svojim príbehom prešli cez mnohé rozprávky. Siedmaci nás uviedli do hororu o čiernych ružiach, ôsmaci zase stretli v škole duchov a deviataci riešili záhadu o ukradnutej desiate.

              Boli to vtipné, strašidelné a uuuuuplne úžasné príbehy, ktoré si žiaci vymysleli. Keď sme to celé rozoberali medzi "štyrmi" očami v zborovni skonštatovali sme, že ešte nie je náš svet až taký stratený. Že fantázia zatiaľ nezmizla a nemusíme po nej vyhlásiť pátranie, či roniť za ňou veľké slzy...stále je, našťastie, medzi nami. Tak sme si priznali, že aj keď sa to nie vždy zdá, sú naše/vaše deti veľmi šikovné...Celú prehliadku príbehov vyhrali deviataci. Normálne sa vzmužili a napísali vtipný, zaujímavý a veselý príbeh s kriminálnou zápletkou.

              Bolo to veľmi milé stretnutie. Také priateľské, úsmevné, kamarátske...a na základe tejto skúsenosti všetci veríme, že mnohí pochopia aké dôležité je snívať ... snívať s dobrou knihou, perfektným príbehom a prenášať sa do sveta, ktorý je milší, úžasnejší, krajší, úprimnejší ako ten, v ktorom naozaj žijeme. A to pekné, čo snívame, preniesť aj do skutočnosti..

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Ferdinanda Coburga, Svätý Anton 47
      • zsms@szsvanton.edu.sk, riaditelzsmssvatyanton@gmail.com
      • riaditeľka školy: 0917 991 538 zborovňa: 045 6726 206 kancelária: 045 6726 205 materská škola 1: 0911 633 962 materská škola 2: 045 6726 208 školská jedáleň: 0902 726 207
      • Svätý Anton 47 969 72 Svätý Anton Slovakia
      • IČO: 37831071
      • DIČ: 2021643162
    • Prihlásenie